close

Kompostování je už důležitá součást procesu nakládání odpadů. Jedná se o ekonomickou a hlavně nejpřirozenější formu recyklace. Další využití bude ve formě kompostu, a aby kompostování proběhlo co nejrychleji, doporučuje se využívat kompostér neboli nádoby na kompost.

Kompostér
Kompostér, Zdroj: www.nasezahrada.com

Co je vlastně to kompostování?

Kompostování nám napodobuje ty biologické procesy, které normálně probíhají v půdě. Těmto pochodům či procesům se říká humifikace, kdy se rozpokládá mrtvá organická hmota původu živočišného či rostlinného a vzniká humus. Někdy taky pod názvem prsť. Humifikační pochody potřebují samozřejmě nějaký čas, ale díky kompostéru se dá tento čas zkrátit. Kompostér totiž díky svému tvaru – boxu umožní všem organickým složkám, aby se co nejsnáze a nejúčinněji pracovali. Vznikne tak kvalitní prsť dříve, než by vznikala přirozeným způsobem.

Správné kompostování

Určitě se ptáte jak tedy správně kompostovat?  Je to jednoduché.  Odpad se dělí na dvě skupiny. První skupinou je vlhký, měkký a zelený odpad, který je složen z trávy a zbytků ze zeleniny nebo ovoce a bohatý na dusík. Druhou skupinu charakterizuje větve a papír což je suchý, tvrdý a hnědý odpad důležitý pro uhlík. Naspod kompostéru dejte tedy vrstvu hnědou zhruba do výšky 15 cm. Tato spodní vrstva umožní provzdušnění nebo odtékání přebytečné vody. Dále přijde vrstva druhá, zelená a vysoká asi 5 cm. Kompost by měl být pestrý, vzdušný a vlhký, někdy je možná bude potřeba ho zalít. Do dvou dnů by se mě kompost zahřívat a tlením sesedat. V této chvíli musíte přidávat další suroviny a tak neustále dokola.

Kompostér na zahradu a jeho výběr

Co se týká volby kompostéru, můžete si ho buď doma vyrobit sami, nebo zakoupit.  Zahradní kompostéry se dají koupit různé. Na výběr je třeba dřevěný kompostér, nejlepší volbou však bude kompostér plastový. Tak či tak, vybírejte kompostéry s minimálním objemem 0,5 m3, aby se kompost prohřál v celém jeho objemu. Více najdete v magazínu nasezahrada.com.

Tags : Kompost
Jaroslav

The author Jaroslav

Leave a Response