close

Máte rádi kyselé okurky? Jestli ano, nejspíš si je v létě sami nakládáte, aby byla na zimu zásoba. A možná také z těch větších, přerostlých okurek připravujete rychlokvašky, tedy okurky, které projdou mléčným kvašením a za deset dní už je můžete jíst.

Rychlokvašky prostě k létu patří. Ty opravdové, v solném nálevu, bez kapky octa. Ony se totiž dají připravit kyselé okurky ve zrychleném procesu v octovém nálevu, ale to nejsou pravé rychlokvašky.

Zdravé mléčné kvašení

To co dělá rychlokvašky tak jedinečnými a hlavně co je na nich tak zdravé, je mléčné kvašení. Působením bakterií mléčného kvašení se naruší buněčné stěny zeleniny a část sacharidů se přemění na kyselinu mléčnou. Díky ní dochází v těle k tvorbě zdravé střevní mikroflóry, organismus z okurek snadněji čerpá minerály.

Mléčné kvašení svědčí lidské imunitě i trávení (probiotika). Dochází k němu za speciálních podmínek, bez přístupu vzduchu. Díky němu jsou okurky zakonzervované a v chladu vydrží i dlouhé měsíce.

Recept na rychlokvašky

Základem každého receptu na rychlokvašky jsou okurky, voda a sůl. Ostatní přísady si tam přidává každý podle své chutě nebo podle po generace děděného rodinného receptu. Na ten náš budete potřebovat:

  •  přerostlé okurky nakladačky
  • slaný nálev: na 1 litr vody dejte 30 g soli
  • listy vinné révy (nebo višňový, z černého rybízu a pod.)
  • kopr (obvykle odkvetlý okolík, ale může být i nať)
  • libovolně křen, mrkev, česnek, chilli papričky, koření (celý pepř, hořčičné semínko, nové koření, bobkový list)

Nejprve si zeleninu a listy pečlivě očistěte a okurky nechte chvíli máčet ve vodě. Potom je propíchejte na několika místech vidličkou a naskládejte do sklenic spolu s ostatní zeleninou a koprem. Svařte vodu se solí a horkým nálevem zalijte okurky ve sklenicích tak, aby byly všechny ponořené. Okurky přikryjte vinnými listy, případně je zatižte tak, aby zůstaly ponořené po celou dobu kvašení. Sklenice pak uzavřete a nechte na teple kvasit nejméně 3 – 4 dny, ale vyplatí se počkat nejméně týden i dva. Jestli se na povrchu objeví bílý povlak (křís), nebojte se, je to v pořádku.

 

Tags : mléčné kvašeníokurky v slaném nálevurychlokvašky
JanaPK

The author JanaPK

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response