close
shutterstock_424919380

Taky máte rádi, když vejdete někam, kde to příjemně voní? Vůně oživují vzpomínky, ty příjemné zlepšují náladu i dodají energii. Porot se všichni snažíme provonět si i svůj byt.

shutterstock_424919380

Jestli dáváte přednost přírodním způsobům a nechcete si doma stříkat chemické osvěžovače vzduchu a pohlcovače pachů, zkuste některý z našich tipů.

Květiny čerstvé i suché

Vůně květin je příjemná všem, ať už jde o řezané ve váze nebo hrnkové. Vyberte si do bytu takové, jejichž vůni máte nejraději a rozestavte je po pokoji.

Jestliže právě nemáte k dispozici květiny čerstvé, zkuste potpourri, sušené květy provoněné aromatickými silicemi.

Vůně kůry z citrusů

Oloupejte si mandarínku, pomeranč nebo jiný citrus (velmi výjimečný je bergamot, u nás ale bohužel nebývá k dostání), kůru položte na teplý radiátor a nechte ji uschnout. Silice uvolňované do vzduchu pokoj krásně provoní.

Máte rádi svařené víno?

Když se přiblíží vánoce, voní to v každé domácnosti vanilkou, skořicí, hřebíčkem, badyánem a dalším kořením. Je to díky pečení cukroví, ale také je to vůně svařeného vína či punče, co nám kouzelně provoní byt. V létě můžete voňavé koření povařit v troše vody.

Stejně účinkuje i mletá káva, ať už spařená horkou vodou nebo jen nasypaná na talířku a postavená na teplé místo.

Vonné svíčky, které si vyrobíte sami

V obchodech jsou sice k dispozici různé vonné svíce, proč si je ale nevyrobit vlastními silami? Použijete obyčejné čajové svíčky a do svícnů s nimi nasypte voňavou koupelovou sůl. Nejen, že příjemně provoní pokoj, i na pohled jsou krásné.

Všestranné vonné esence

Vyberte si v obchodě ten nejpříjemnější vonný olej a použijte ho doma několika způsoby. Nejznámější použití je nakapání do aromalampy, můžete ale také přidat pár kapek do nádoby s vodou, která se pro zvlhčení vzduchu zavěšuje na radiátory.

Potřete vonným olejíčkem žárovku dříve, než rozsvítíte. Jak se žárovka svícením zahřívá, uvolňuje vůni do prostoru.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku