close
Kuchyně

Pořizujete podlahu do kuchyně? Vybírejte takovou, která se dobře vytírá!

Podlaha do kuchyně

Podlaha do kuchyněPři pořizování vhodné podlahy do kuchyně byste si měli dát stejně záležet, jako když vybíráte ideální nábytek. Je důležité, aby správně zvolená podlaha splňovala určité podmínky a především snášela vlhkost, která se v kuchyni vyskytuje stejně často, jako například v koupelně. Co se kuchyně týče, máte – naštěstí – širší výběr z nabídky podlah, než kolik jich čítá nabídka do koupelny. Vzhledem k tomu, že se vám v kuchyni může kdykoli něco vylít na podlahu, měli byste zvolit takovou krytinu, která bude odolná především proti tekutině a to i horké. Zároveň by se měla dobře udržovat a také zůstat nějaký ten čas krásná – zkrátka jako nová.

Volba číslo jedna!

Za posledních pár let se velkému “comebacku” těší linoleum, marmoleum a PVC. Zatímco PVC je plast, linoleum a marmoleum je to v podstatě jedno a to samé – je vyrobeno především z přírodního materiálu a navíc mají obě varianty přirozený desinfekční účinek. Výhodou linolea i PVC je pokrytí velké plochy, která bude překrývat podstatnou část podlahy v kuchyni. Na podlaze tak nebudou žádné spáry, ve kterých by se udržovala nečistota a kterou byste následně museli pracně čistit. Jak PVC tak i linoleum dobře snáší vlhkost, jejich životnost se nesnižuje vytíráním takže vám vydrží v pěkném stavu docela dlouhou dobu.

Plovoucí podlaha na druhém místě

V kuchyních se stále častěji objevují i plovoucí podlahy. Vybírat můžete hned ze dvou typů – ze dřeva nebo laminátu. Životnost plovoucích podlah se odhaduje na úctyhodných několik desítek let, takže pokud toužíte po něčem, co vám vydrží opravdu hodně dlouho, rozhodně sáhněte po plovoučce. Ačkoli plovoucí podlaha vydrží řádově nějaké to desetiletí, jednu nevýhodu přeci jen má. Skládá se z malých dílů, které se pasují k sobě a tím vznikají spáry. A spáry v kuchyni to rozhodně není nic dobrého. Ovšem i tohle má své řešení, takže na plovoučku nemusíte zanevírat. Hravě to vyřeší větší vrstva ochranného laku.

Korková podlaha až na bronzové pozici

Nechcete-li, aby podlaha ve vaší kuchyni častým vytíráním změnila svou podobu, nebojte se spolehnout na
korek. Ani ten totiž neztratí svůj vzhled. S korkovou podlahou je to obdobné jako s plovoucí. I v tomto případě musíte počítat s vyšší vrstvou ochranného laku. Ačkoli jsou jednotlivé díly korkové podlahy větší než dílky u podlahy plovoucí, má korková podlaha podstatné mínus ve své měkkosti a nepříliš vysoké odolnosti proti horkým materiálům.

Keramika slízla bramboru

Kdybyste se zaměřili pouze na životnost, byla by keramická podlaha jasnou jedničkou ve vašem výběru. Ani tato varianta nemění svůj vzhled, můžete ji vytírat klidně třikrát denně a pořád bude vypadat stejně. Ovšem i v tomto případě musíte počítat s výskytem spár, které budou vyplněné světlou spárovací hmotou. Ta ale postupem času bude ztrácet svou původní barvu, nejdříve vám zhnědne a nakonec zůstane nudně šedá. V případě keramické podlahy musíte brát v potaz i fakt, že jakmile na ni upustíte těžkou paličku na maso, mohla by vám kachlička prasknout.

Komentáře k článku