Zázvor je po staletí znám svými účinky na lidský organismus, prohřeje nás zevnitř, pomáhá při léčbě chřipky i nachlazení, má antiseptické účinky, proto je vhodný při zánětu dutin nebo angíně. Má přiznivý vliv na náš metabolismus, dokonce se mu přisuzují i protirakovinné účinky. Je znám také jako účinné afrodisiakum.
Zatímco v létě přijde k chuti zázvorová limonáda, se sychravými dny začínáme stále častěji popíjet zázvorový čaj. Pamatujme ale, že není vhodný k dlouhodobé pravidelné konzumaci – pokud ho pijeme denně, měli bychom po dvou týdnech udělat stejně dlouhou pauzu.
Co potřebujeme k přípravě zázvorového čaje
Čaj ze zázvoru si získává na oblibě. Je naprosto běžnou záležitostí, že vám ho připraví v dobré kavárně i cukrárně, stejně jako čaj z čerstvé máty.
Připravujeme ho z čerstvého zázvoru, nikoli ze sušeného nebo nakládaného. Kromě cca 5 cm kořene budeme potřebovat:
- 1 litr vody
- 5 hřebíčků
- kousek celé skořice
- 1 citrón, limetku nebo pomeranč
- med podle chuti
Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Spolu s kořením přidáme do studené vody a přivedeme k varu. Vaříme jen krátce, sotva půl minuty, poté ho odstavíme ze sporáku. Kdybychom vařili čaj déle, přišli bychom o důležité esenciální oleje a další účinné látky, jeho léčebný efekt by tak nebyl silný.
Necháme 10 minut odstát, pak přecedíme do čajové konvičky, osladíme medem a přidáme citrusovou šťávu. Do šálků či sklenic, z nichž budeme pít, vložíme plátek citrónu nebo pomeranče a přelijeme připraveným čajem.
Jednodušší varianta přípravy čaje ze zázvoru
Zázvor nakrájíme na malé kostičky nebo nahrubo nastrouháme a dáme do nádoby, ve které budeme čaj podávat. Vodu zahřejeme do bodu varu a přelijeme jí připravený zázvor. Po pěti minutách dochutíme medem a citronem a ihned podáváme.
Kousky zázvoru, které zůstanou na dně, v žádném případě nekonzumujte! I když vás nepálí v ústech, mohou vám popálit vnitřnosti.